AZ EMBER A TEREMTÉS KORONÁJA?
  Élet és Tudomány   2015 július 12 vasárnap - 14:30:00 | Oltyán Edit


Mióta a csillagászok exobolygókat találtak, és ilyenből már nagyon sok van, próbálnak kategorizálni. Pontosabban azt vizsgálják, hogy egy adott planéta megfelel-e a földhöz hasonló paramétereknek, lehet-e ott élet, akár ilyen ember, mint mi. Nem állítanám, hogy az ember a teremtés koronája, mindössze azt, hogy itt a Földön jelenleg ez a test felel meg legjobban az adott fizikai körülményeknek.…


[ Tovább olvas ... ]

Hozzászólás


Kovács Tamás
15. júl. 18. - 16:48


Természetesen nem az ember a teremtés koronája. Sőt, nem is lehet olyan, hogy valami a teremtés koronája.

"De maga a fizikai test eléggé sűrű ahhoz, hogy gátat szabjon egy nagyobb ívű fejlődés ellenében."

Nem tudom, hogy mi miért is ragaszkodunk a fizikai test fejlődéséhez. Az már régóta fejlődik, sőt voltak olyan lények akik közbenjárása elősegítette a fizikai fejlődés menetét, de a konkrét fejlődés az elme színterén zajlik. Nevezhetjük spiritualitásnak, vagy akár szellemiségnek is. Ez az igazi fejlődés. Nem a testtel kell foglalkozni.

"Ebből következik, hogy egy magasabb rendű értelemmel felruházott civilizáció, nem a fizikai test közegét favorizálja a megnyilvánuláshoz."

Hogy ez a mondat mennyire hasonlatos a személyes hittel! Ahol is nem az Istent várjuk személyes jelenlétként, hanem a szellemiségünk alapján érezhető a jelenléte. Na de amíg sokan elfogadják a földönkívüli kapcsolatok ezen érvelését, addig a vallási oldalra keresztre vetnek.

"Pontosabban azt vizsgálják, hogy egy adott planéta megfelel-e a földhöz hasonló paramétereknek, lehet-e ott élet, akár ilyen ember, mint mi. Nem állítanám, hogy az ember a teremtés koronája, mindössze azt, hogy itt a Földön jelenleg ez a test felel meg legjobban az adott fizikai körülményeknek.…"

Ha már életről van - egy kicsit távolodjunk el kizárólag csak az emberi élettől - csak a jelenlegi környezeti hatások figyelembe vétele mellett mondható, hogy az ember az evolúció csúcsa. Gondoljunk egy atomkatasztrófára, ahol az ember alul maradna a skorpióval szemben. De most is számos állat él olyan közegben, ahol bizony az ember húzná a rövidebbet.


Válasz erre


foldi
15. aug. 01. - 23:09


Már most kérek elnézést az alábbi "gondolat" menetem miatt ...
Isten a Maga képére, formájára?.. teremtette az Embert...
Az univerzumban előforduló értelmes lények rendkívül változatosak
lehetnek, egy bizonyos fejlettségi szinten nyilván ők is feltehetik
a kérdést...rendkívül felszínes vallástörténeti ismereteim szerint
a Világot Isten teremtette.. persze erre nincs válasz, ki is tudhatná,
de nyilván nem lehet Ember központú az univerzum...az ottani lények
időbeliségük és fejlettségi szintjük szerint fel tehetik a kérdést..
..a Teremtőnk saját képére formált minket?...Tamás érthetően leírta,
"az adott fizikai körülményekhez" ..Tervezőnk talán annyira tökéletes,
hogy Ő alkalmazkodik hozzánk, a többiekhez, és a körülményekhez...


Válasz erre


Kovács Tamás
15. aug. 08. - 09:01


Hogyan is lehet értelmezni a " maga képére történő teremtést?"
Az igen rövid összefoglalást az Urantia könyv szellemiségének fényében teszem.

1 - Teremtés: nem lehet kétségünk afelől, hogy az Univerzum hemzseg az értelmes élettől - sokakban nincs is. Ezer meg ezer fajta és rendű lény lakja az egész világmindenséget, melyek kétféle nagy csoportba oszthatók a teremtés vonalán.
a, olyan lények teremtése, akik a teremtés pillanatától már rendelkeznek mindazon tulajdonságokkal, amilyen sajátosság végett teremtettek. Ilyen pl. a segédkezés, irányítás, intézkedés, igazság, stb. Őket lehet nevezni lételvi lényeknek.
b, olyan lények, akik a teremtés pillanatától fejlődés útján érhetik el azt, ami végett teremtve is lettek. Ezen csoportot pedig az élményelvi lények alkotják. Minkét csoport igen szűk meghatározás, számos további ágazatra lehet osztani.

2 - Isten: nagyon sokan az évszázadok folyamán nem tudtak különbségeket tenni olyan fogalomkörökben, mint Isten, Istenség és Isteniség. Ebből ered számos félreértés, mely igen nagy zűrt okoz az értelmezésben a mai napig is. Isten, - utalva Földi utolsó mondatára, valóban olyan tökéletes, hogy "alkalmazkodik a többiekhez". Ő mindent szétosztott magából, mind a lételvi, mind az élményelvi lényeknek. Igaz, hogy minden emberben ott él Isten egy része.

3 - Teremtés koronája: csak és kizáróan a föld bolygó teremtését figyelembe véve lehet elmondani, hogy az ember a teremtés koronája, beleértve a földön található összes élőlényt. Világmindenségi szinten persze hogy nem. Más lények is elmondhatják ezt, az adott bolygót figyelembe véve.

4 - Saját képmás: nem fizikai értelemben vagyunk hasonlatosak Istenhez, hanem szellemünkben. Az a lehetőség, hogy milyenek is lehetnénk. Erre talán a legjobb példa, maga Jézus, aki oly tökéletes életet élt itt nálunk, hogy emberi mércével nézve, az Isteni. Tehát benne rejlik az emberben az az életvitel, életmód, azok az értékek melyek megélés, tapasztalás útján elvezetnek minket a saját szféránkon (föld) belül ahhoz az élethez, amit lehet Isteninek nevezni.


Válasz erre


foldi
15. aug. 08. - 12:45


köszönöm, hogy szántál rám ennyi időt.
Közel áll hozzám ez a leírás. főleg a 4. rész.
Ember közeli, letisztult és érthető.


Válasz erre
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz