Japán ősi vallása a Shinto
  Vallás-istenhit   2015 szeptember 17 csütörtök - 19:40:00 | Kiss Timea


Japán ősi vallása, a Shinto, (Shintó, Sintó, Shintó), (továbbiakban Shintó), egyike a világ különleges, rendhagyó vallásainak. Nincs körvonalazott tanítása és erkölcsi parancsrendszere, csupán mitológiája, kultikus és szokásrendszere. Az ősi Japán hitvilágának alapja, mitológiává bővülő természetkultusz volt, amely idegen kulturális hatások (a Konfucianizmus, és a Buddhizmus) megjelenése után, az ötödik századtól kapta az „Istenek Útja” (Shintó) nevet.


[ Tovább olvas ... ]

Hozzászólás


Kovács Tamás
15. szept. 25. - 17:14


Inkább a témakörnél maradva, mintsem kimondottan a cikkhez fűzném szavaimat. Talán már mindenkiben megfordult az a gondolat, hogy ha egy Isten létezik, akkor miért van ennyi vallás? Nézzük.
A vallás négy fő kategóriába sorolható:
1: Természetes vagy evolúciós vallás. - Az alapvető vallási ösztönző mindig a félelem. Természet és kísértetimádáson keresztül a bűvtárgyi hitig.
2: Természetfeletti vagy kinyilatkoztatott vallás. - A kinyilatkoztatás evolúciós, de mindig fokozatos. A kinyilatkoztatás küldetése, hogy megrostálja és megtisztítsa az egymást követő evolúciós vallásokat. Az U.könyv 5 kinyilatkoztatásról számol be.
3: Gyakorlati vagy közkeletű vallás. - Különböző mértékben tartalmazza a természetes és a természetfeletti vallások elemeit. Egymás mellett fejlődik, míg keveredve és összeolvadva ama változatos istentani rendszerekké alakulnak, melyek a világon megtalálhatók.
Hinduizmus — a legősibb.
A héber vallás.
Buddhizmus.
A konfuciánus tanok.
A taoista hitek.
Zoroasztrizmus.
Sintó.
Dzsainizmus.
Kereszténység.
Iszlám.
Szikhizmus — a legújabb.

A 4. csoportot azon bölcseleti vallások alkotják, melyek ember alkotta vagy bölcseleti úton kitalált hittudományi tantételek és józan ész alkotta vallások.


Válasz erre
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz