É R D E K E S S É G E K


A Torinói Lepel


A torinói halotti lepelként ismert temetési kendő 1898 óta foglalkoztatja a tudományos közvéleményt. Ekkor készül róla az első fényképfelvétel. feltárja egyik sajátosságát: a vásznon látható képmás negatív kép. A későbbi vizsgálatokal kiderül, hogy a vásznon festékanyag nem azonosítható, valamint, hogy a képmás plánparalel projekció, azaz vetületi kép. Ezek szerint a lepel az acheiropoétonok, a nem emberi kézzel készült képek közé tartozik. A leplen látható képmás háromdimenziós információkat tartalmaz, amelyekből kiindulva képanalizátor és komputer segítségével megalkotható a képmás domborműváltozata.


1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  10  |  11  |  12  |  13  |  14  |  15

  Mozgás és meditáció
  Spiritizmus   2012 szeptember 29 szombat - 20:00:00 | Oltyán Edit


— Van, aki gyógyulásra vár, egyesek az életük nagy kérdéseire keresik a választ, megint mások Istent szeretnék megtapasztalni. A cél sokféle elehet, ám a fő jellemzője mindig az, hogy nem progresszívan dolgozunk rajta, hanem mintegy előkészítjük magunkat az elérésére. Ezért kell, hogy úgy mond üresek legyünk, azaz pihentessük a megszokott gondolkodásmódunkat, belső monológjainkat, legyünk csak egyszerűen jelen.

A testhelyzet


transLehet feküdni, részt vehetünk valamilyen vezetett vizualizációs gyakorlatban, zenét hallgathatunk, vagy lehetünk csendben is. a lassan, tudatosan, légzéssel összehangolva végzett mozdulatok szintén meditatívak, ilyenek a jóga vagy a Thai Chi és a Chikung gyakorlatai. Ezeket végezve koncentráltak és nyugodtak leszünk. Tulajdonképp több sport, például a futás és az úszás is hasonló hatásokat eredményez, ha közben arra figyelünk, hogy összehangolt, laza, még is dinamikus legyen a mozgásunk.

A tánc misztériuma


Vannak olyan meditációk, melyek során egy időre el is szakadunk a valóságtól. Ennek célja lehet pihenés, spirituális beavatás, önmegismerés, vagy válaszkeresés fontos kérdéseinkre. Ilyen transztánc nevű rituálé, melynek ősi sámáni kultúrákban találjuk meg alapjait. Minden kontinensen jelen voltak táncok, amelyekkel állatok, növények vagy épp égitestek tudatába kívántak belépni az emberek. Úgy gondolták, hogy ez erősíti bátorságukat és együttérzésüket, vagy akár a jövőbe látás képességével is felruházza őket. A különféle spirituális táncok segítségével ma is kapcsolatot teremthetünk a természettel, testi-lelki harmóniát hozhatunk létre magunkban. A transz, melyet már elődeink is próbáltak elérni, olyan állapot, melynek során az agy racionális gondolkodásra és észlelésére használt frontális lebenye teljesen kikapcsol. Az indiánok például tánccal, izzasztó kunyhóval, étel-ital megvonással együtt járó magányos elvonulással idézték elő. A mantrák ismétlésével, például az Ohom zengetésével vagy légző gyakorlattal, imával is ilyen módosult tudatállapotokba kerülhetünk. A hagyomány folytatódik, hiszen egy mai rock-koncert, illetve a monoton techno zene hatását illetően az ősi módszerekkel rokonítható. A nyugati világban ezt a módszert Wilbert Alix és Frank Natale hozta el. Magyarországon több terápiás és jógaközpont tart ilyen rendezvényeket.

Transz


trans_daceA transztánc résztvevői a fizikai mozgás, légző gyakorlatot, sötétség és dobzene hatására valamilyen más tudatállapotba, a vagy létsíkba kerülnek. Elméjük és testük máshogyan működik, mint a hétköznapokban. Így elérhető a megszabadulás a csapongó gondolatoktól, az új élmény után problémáinkat is más szemmel láthatjuk. Az első lépés az, hogy találjuk meg azt a problémát vagy döntésre váró helyzetet, amire a legsürgetőbben kell megoldást keresnünk. Az igazán fontos kérdés megtalálása kulcsfontosságú. A válaszok természetesen nem tánc közben születnek, bár lehetnek gondolatébresztő vagy megvilágító erejű látomásaink. Utána fel kell dolgozni az élményt, vissza kell rendeződni, és az átélt tapasztalatok alapján újra kell gondolni a lehetőségeinket. Olyan lehet ez, mint egy hosszú útról való visszatérés, amikor más kultúrákat, más vidékeket látva a saját otthonunkat is másképp értékeljük. Az álomból való felébredéshez hasonlít olyan szempontból, hogy lassan elválasztódik az álomkép a valóságtól, majd próbáljuk megfejteni az előbbi üzenetét. Megtörtént már, hogy különféle táncok vagy mantrák közben éreztem, hogy néhány másodpercre „kikapcsolok”, de ezt azért nem nevezném transzélménynek.

A ritmusok tudatformáló ereje


gabriella_rothAz öt ritmus gyakorlat amerikai eredetű, modern és ősi törzsi táncokat ötvöz meditációs és önkifejező technikákkal. Ez szintén hatékony mozgásmeditációs módszer, melyet Gabrielle Roth dolgozott ki Ennek során öt különböző őserőt, energiát élhetünk meg a testünkben. Ezek: a Földhöz kapcsolódó Áramlás, mely a vérünk áramlását idézi, a határozott világos Staccato, világ forgatagát idéző Káosz, a könnyed és egyszerű Líra, valamint a Csend energiája, mely rejtélyes, így mindenkinek mást hordozhat elő. A táncosok világosban táncolnak, mozognak együtt, vagy külön, nyitott vagy csukott szemmel is. Ez a techni9ka nem feltétlenül vezet transzállapothoz, de megnyugtatja az elmét, ellazít, a szabadság és tisztánlátás érzését adhatja. Ezt a táncot szintén több helyen kipróbálhatjuk Magyarországon.

Forrás: Hihetetlen magazin
Beküldte: Oltyán Edit
Közzétette: Molnár Ferenc