É R D E K E S S É G E K


Dropák


- Tíz-tizenkétezer évvel ezelőtt kerülhettek ide. Hajótörést szenvedtek, nem tudták majavítani a járművüket. Itt meg kellet küzdeniük az életbenmaradásért. A természet erői voltak a kisebb gond, az igazi ellenség az ember volt, de túlélték! Ami megmaradt, 716 lemez, több eltemetett, mumifikálódott halott és amiről még nem is tudunk, amely talán bizonyít, de nem tunak belőle hasznosítani semmit(?) !


1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  10  |  11  |  12  |  13  |  14  |  15

  Érdekes és egyszeri a lehetőség???
  Érdekes Hírek   2015 augusztus 24 hétfő - 10:11:12 | Kiss Timea


“T. BARÁTAIM! - Érdekes és egyszeri a lehetőség!!! — Augusztus 27-én, 00:30 órakor nézzetek fel az éjszakai égboltra! Ezen az éjszakán a Mars bolygó mindössze 34.65 ezer mérföldre fog elhaladni a Földtől. Szabad szemmel a bolygó úgy fog látszani, mint a telihold. A látvány olyan lesz, mintha két hold lenne fölöttünk! Legközelebb az ilyen jelenség, amikor a Mars ennyire meg fogja közelíteni a Földet, csak 2287. évben várható. Osszátok meg ezt a hírt a barátaitokkal, mert közülük senki ilyet még nem látott, …és már nem is fog.”

Kép 01.
A Mars szabad szemmel nézve teljesen csillagszerű! Ahhoz, hogy telihold méretűnek lássuk, csillagászati távcső szükséges, 70-100-150x-es, vagy még nagyobb nagyítással (attól függően, hogy milyen távolságban van tőlünk a Mars).
Nagy Zoltán Antal felvétele.

A Mars tehát sem 2015. augusztus 27-én, sem máskor nem látható akkorának, mint a telehold! A bolygó augusztus folyamán a hajnali égen figyelhető meg, az Ikrek, majd Rák csillagképben, viszonylag fényes, de nem túl feltűnő “csillagként”. Csak 2016 májusában kerül földközelbe, ám ez a földközelség eléggé kedvezőtlen, hiszen ekkor 76 millió km-re lesz tőlünk a bolygó, míg a Hold átlagosan 384 ezer km-re kering Földünk körül. Ilyenkor – és persze nem csak ilyenkor – érdemes elmenni egy csillagvizsgálóba és megfigyelni a Mars bolygót!

A Mars-kacsa először 2005 augusztusában bukkant fel, azt ígérve a gyanútlan olvasóknak, hogy a Mars akkora lesz szabad szemmel, mint a telihold. 2011-ig újra meg újra felbukkant ez a képtelenség, majd pár év szünet következett. Most pedig ismét azt hápogja: augusztus 27-én akkora lesz a Mars szabad szemmel…

Az biztos, hogy ilyet csak azok az űrhajósok fognak látni, akik valamikor, évtizedek múlva talán eljutnak a Mars szomszédságába. Ma élő ember ilyet soha nem láthat. A Mars látszó mérete elenyésző a Holdhoz képest. A bolygó szabad szemmel mindenkor csillagszerűnek látszik, távcsővel is csak apró korongnak, melyen sötét és világos foltokon kívül egyéb nem vehető észre.

Kép 02.
A Hold és a Mars 2006. január 8.-i együttállásakor készült felvételen jól látható, hogy a Mars látszó mérete meg sem közelíti a Holdét…
Szendrői Gábor fotója 80/600-as ED refraktorral és
Canon EOS 300D digitális fényképezőgéppel készült.

Honnan származik a Mars-kacsa?


A Mars 2003. augusztus 27-én igen szoros földközelségben volt, bolygónktól 55,8 millió km-re. Csillagászok kiszámították, hogy az utóbbi 60 ezer évben nem volt ilyen kedvező Mars-közelség. Ha egy 75-szörös nagyítású távcsővel ekkor figyeltük a Marsot, akkor a távcsövön keresztül valóban akkorának lehetett látni, mint a teleholdat szabad szemmel. Ez természetesen sokak figyelmét magára vonta, óriási volt az érdeklődés a vörös bolygó iránt, majd a hír újra meg újra felbukkant az internet világában, immár digitális pletyka formájában, ám valahol, valakinél, valamikor lemaradt a helyes évszám. Először 2005-ben bukkant fel, hogy augusztus 27-én ismét történelmi Mars-közelség lesz (kifelejtve vagy szándékosan kihagyva a valódi évszámot: 2003), azóta kering körülöttünk a Mars-kacsa. Ne figyeljünk rá!


Forrás: Csillagászat— Kiss Timea —