É R D E K E S S É G E K


Stonehenge


Stonehenge körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális őskori építmény az angliai Wiltshire-ben, Salisbury-től mintegy 13 km-re északra. Építése i.e. 3100 körül kezdődött és 1500 körül fejeződött be. Az újabb kutatások Stonehenge-től távolabbra vezették a tudósokat. Feltárták egy közeli, újkőkori falu maradványait.


1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  10  |  11  |  12  |  13  |  14  |  15

  Megvan Nofertiti sírja?
  A régmúlt rejtélyei   2016 március 18 péntek - 23:50:00 | Kiss Timea


Azt, hogy tulajdonképpen ki volt Tutanhamon és ki vol Nefrititi, tulajdonképpen nem tudjuk, csupán azt ismerjük, publikusan mit állít róla a tudomány. Saját koncepciónk alapján és ami azonnal szembetűnik, a feje formája alapján az „istenek” közé tartozhatott, nem földi ember volt. Megvan Nofertiti sírja? Két rejtett kamrát is találtak Tutanhamon sírkamrája mögött! A hírt az egyiptomi szervek is megerősítették.

Kép 1.

A kamrák még nem tudni mit rejtenek, de nagy valószínűséggel a Tutanhamon család többi tagját, és a legendás Nofertiti sírját. Az elmúlt évek legnagyobb régészeti felfedezése lehet.

Igazolást nyert elmélet?


Minden jel arra utalt, hogy Nofertiti egyiptomi királyné valóban a Tutanhamon-sírban fekszik – közölte Nicholas Reeves brit régész korábban, aki egy kairói sajtókonferencián mutatta be kutatásainak eddigi eredményeit.

Kép 2.

Az elméletet sokáig nem lehetett igazolni, azonban az elmúlt hónapokban váratlanul új mérési eredmények támasztották alá az elméletet:

Nofertiti sírkamrája valahol ott lehet a közelben…


A díszítések 80 százaléka azt jelzezte, hogy a sír nő számára épült. Feltehetőleg csak utólag alakították át az időszámításunk előtti 14. században uralkodó és 19 éves korában váratlanul elhunyt gyermekfáraó, Tutanhamon számára.

Kép 3.

Több régész is észrevette, hogy a sír keleti falán található színes díszítések alatt repedések húzódnak, amelyeket vakolattal fedtek le és amelyek egy titkos ajtó peremeit jelezhetik.

A föld szintjével kilencven fokot bezáró, egyenes vonalú repedések minden bizonnyal nem természetesen alakultak ki.

Megvannak a kamrák, mindjárt kettő is!


A kamrák plafonja átnyúlik a nyugati és az északi falakon, ami ugyancsak arra enged következtetni, hogy ott valami el van rejtve, feltehetően Nofertiti sírja.

Kép 4.

A többi királyi sírral ellentétben az elhunyt védelmét biztosítani hívatott varázskamrákat nem a falak közepén helyezték el, hanem összevissza.

Ez is azt jelzi, hogy az ókori egyiptomiak szabadon akarták hagyni a termeket elválasztó falakat, hogy valamit elrejtsenek mögöttük.

Kép 5.

Sajtótájékoztató: 90% hogy megtalálták Nofertiti sírját.


A legújabb, napokban végzett radaros és szkenneres vizsgálatok mindent alátámasztanak. A mérésekből sok minden kiderült, amire az elmúlt hónapokban az egész világ kíváncsi volt:

Nem egy, hanem két rejtett kamra is van a falak mögött, ráadásul egyszerre tartalmaznak fémből készült objektumokat, és organikus masszát.

Kép 6.

Tehát nagy valószínűséggel megvan, amit oly régóta keresett mindenki: Nofertiti sírja. Március 31-én újabb radaros vizsgálatokat végeznek, hogy még pontosan információt kapjanak arról, hogy mi van a falak mögötti térben.

A legendás Nofertiti


Nofertiti Ehnaton fáraónak, a XVIII. dinasztia tizedik uralkodójának a főfelesége volt. Sírjának holléte az egyiptológia mindmáig talán legnagyobb megoldatlan rejtélye.

Kép 7.

A titkos ajtó.


Tudósok egy része feltételezi, hogy a férje által alapított fővárosban, Amarnában helyezték nyugalomra, míg mások úgy vélik, holtteste egyike annak a két múmiának, amelyeket korábban a Királyok völgyében találtak. Nofertiti Berlinben lévő híres mészkőmellszobrát 1912-ben Amarnában találták meg.

A királynéról DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja.
(Ez a mondat, pedig nekem rejtély – szerk.)


Kép 8.

Tutanhamon az i.e. 1323 körül halt meg. Érintetlen sírját pompás arany halotti maszkjával a Királyok völgyében fedezte fel és tárta fel Howard Carter brit egyiptológus 1922-ben. A szakembereket régóta foglalkoztatja az a rejtély, miért kisebb Tutanhamon sírja a többi fáraóéhoz képest és a sír formája miért igazodik inkább az egyiptomi királynék temetkezési helyéhez.

Ha megtalálják Nofertiti sírját, az lehet az utóbbi évek legnagyobb régészeti felfedezése… — a cikk írója szerint.

Forrás: A világ titkai— Kiss Timea —