É R D E K E S S É G E K


Az Egyiptomi Szfinx


73 méter hosszú, 20 méter magas, egy mély gödörben fekszik és hiányzik az orra ? ezek a legjellemzőbb tulajdonságai a gízai Nagy Szfinxnek, a világ talán legrégibb szobrának. Méltóságteljes oroszlánt formáz, feje az egyiptomi fáraókat idézi a csíkozott, redőzött fejkendővel, melynek elülső két szárnya viselőjének mellkasára hullik. Ez az ún. nemesz. Kit ábrázol? Mi célból? Mikor keletkezett?


1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  10  |  11  |  12  |  13  |  14  |  15

  AZ INTUÍCIÓ
  Élet és Tudomány   2013 július 11 csütörtök - 07:00:00 | Oltyán Edit


Az intuíció nem valami misztikus dolog ez egyfajta háttér érzéke mind annak, hogyan fogna működni a dolog. Adatbázisa mélyén az elménkben van rejtve. Dr. James D. Watson Nobel-díjas DNS-kutató szerint az intuíció logika, melyet bár ki elsajátíthat, kifejleszthet.

(KI)FEJLESZTHETŐ

A megérzés az a dolog, amelyet néhányan úgy mondanak, hogy a „zsigereimben van” vagy hogy „ösztönösen érzem” vagy hogy „ez valami érzék, ami megsúgja, hogy melyik irányba menjünk”. Ha valaki ezt gyakorlással köti össze, olyan eszközévé válik, amellyel szilárd döntéseket tud hozni. Nem biztos, hogy helyesek, de szilárdak lesznek.

A megérzés végül is nem más, mint egy belső mechanizmus, mely segít bennünket a döntéshozatalban – vallja Demi Moore, aki úgy véli, mai sikereinek titkát igazából Laura Day-nek , az Amerika-szerte ünnepelt üzleti szaktanácsadónak köszönheti, mert ő tanította meg, hogy merjen hinni önmagában, saját érzéseiben. Leginkább arra tanított, hogyan halljam meg azt a bizonyos belső hangot, amelyet a világ intuíciónak nevez – mondja a színésznő.

Bizonyára önnel is megesett már, hogy egyik pillanatról a másikra önbe hasított egy gondolat, és váratlanul olyasmit tett, amit előre megfontolt szándékkal biztosan nem csinált volna. És ez az ad ahhoz lépés volt a „megváltó”, amitől új irányt vettek a dolgok.
intuicio_64440013071107737.jpg
Esetleg azt érezte, „most jobb volna, ha békén hagynám, ha nem foglalkoznék ezzel, vagy azzal, félre állnék?” De az esze után ment és rossz volt az irány. Nagyon rossz! Utána dühöngött, miért nem hallgatott a megérzéseire. Mert sok esetben a „hirtelen jött gondolatról” utólag derült ki, hogy valójában intuíció volt. Laura Day a Tudatos megérzés című könyvében arra próbálja rávenni olvasóit, hogy próbálják meg lefordítani saját nyelvükre, az „ész nyelvére” a megérzés üzenetét.

A tipikus megérző, az anya

– Széles körben elterjedt téveszme, hogy a megérzés teljes, nyelvtanilag helyes mondatokban, illetve filmszerű képzetekben beszél hozzánk – figyelmeztet Laura Day. – A tipikus megérző általában az anya, aki szinte mindig ráérez, ha a gyermeke veszélyben van. Akkor nyit a szobába, amikor a kicsi éppen lenyelni készül egyik játékát, amikor a párnába fúrta úgy a fejét, hogy már fuldoklik, vagy a nyitott ablak párkányán áll, hogy megfogja a kint röpködő madarakat, vagy egyéb veszélyes dolgot művel. De még az ilyen „pontosan megérzett” aktuális eseménynél sem azt látta, hallotta, érezte, ami éppen történt. Csak belső késztetést érzett, hogy belépjen, hogy odamenjen, hogy odafigyeljen. Ám az a fontos, hogy ment. Mert érzett valamit.

Az emberek többsége viszont nincs kapcsolatban saját megérzéseivel. Az intuíciót úgy képzelik, hogy az valami konkrét esemény előrelátása. És az esetleges szimbolikus folyamatokról azt gondolják, szó szerint kell érteni. Pedig a megérzés általában közvetett módon jelentkezik, töredékekben és szimbólumokon keresztül. Az értelmezési folyamatok többsége a tudat alatt zajlik (és csak az esemény ismeretében értékelhető!).

Három megérző forma

Laura Day a könyvében tömören és közérthetően ír arról, hogyan nyithatunk meg egy rejtett természetes képességet. Az írónő szerint az, hogy az ember mennyire veheti szó szerint megérzését, attól is függ, melyik három alapvető megérző-formában működik. – Ezek a tisztán látás – ami gyakran szó szerint, és csak egész kevés értelmezésre van szükség, sőt gyakran semmilyenre sem, mert egy az egyben azt látja, ami történni fog. A tisztán érzés – ez az, ami tettekre kényszerít, pusztán az érzések révén, valamint a tisztán hallás – ami gyakran tűnik szó szerintinek, azaz megszólal egy belső hang. Esetleg mások beszédéből megüti a fülét egy mondat, egy szó, és nem hagyja nyugodni.

Sok-sok gyakorlással fejleszthetőek ezek a megérzések. Főleg ha tudja, melyik típushoz tartozik. Kezdő megérzőként észreveszi majd, hogy az értelmező folyamat néhány alkalommal tudatos lesz, ám ahogy egyre nagyobb gyakorlatra és tapasztalatra tesz szert, végül pillanatok alatt fog lezajlani az egész. Ez ugyanaz, mint a nyelvtanulás során is történik. A korai szakaszban sokat kell tudatosan fordítani, ám egy idő után megtanulja magát idegen nyelven kifejezni, és idegen nyelven gondolkodik is.

Bár az intuitív információt gyakran nagyon tisztán kapja, épp ilyen gyakran kap töredékhangokban, képzetekben és érzésekben is. ezeket a morzsákat, darabkákat állítja össze a megérző, hogy azután értelmet nyerjenek. Ez egy nagyon bonyolult folyamat, sok hibalehetőséggel.

A megérzés nyelve nem mindig olyan érthető, mint az, ha valaki azt mondja, „IGEN” vagy azt, hogy „NEM”. Szimbólumok, érzések, hangok keverékéből áll össze, melyeket az után le kell fordítani és egybe kell építeni a tudatos értelmező elem segítségével. Olyan ez, mint amikor egy orákulumtól kérdez – mondjuk az inga segítségével, vagy amikor a tarot kártya lapjait kirakja, és megpróbálja összerakni, amit lát.

Kezdetben a racionális tudat nagyon befolyásolja a képzeteit, de ha sikerül ellazulnia, ha el tudja nyomni hétköznapi gondolkodását, és csak az érzéseire figyel, az első benyomásra, akkor már is nagyot lépett a tudatos megérzés felé vezető úton. Valaki egyszer elmesélte az álmát. Hogy sétált a réten, és egyszer csak azt látta, hogy a sárgafejű vadvirágok között némelyiknek gyermekarca van, mintha ezer pici baba mosolyogna rá.

És két hét múlva megtudta, áldott állapotba van. De volt aki két hónappal a teherbeesés előtt egy fél pár horgolt babacipőt talált az ajtaja előtt. Először a szemétbe akarta dobni, de aztán gondolt egyet, és zsebre vágta. Pont az nap került ismét a kezébe, amikor a terhességet jelző második csík is megjelent a tesztlapon…

Egyik ismerősöm hangos gyereksírást hallott a szomszédból, ahol már hónapok óta nem lakott senki, mert a nénit otthonba adták a gyermekei, akik külföldön éltek. Kiment, hogy megnézze, ki járhat az üres lakásban. De az ajtó érintetlen volt. És napok múlva kiderült, gyermeke lesz – írja az írónő.

Intuíció, megérzés. Mindenkinél másként jelentkezik. Saját szimbólumait csak ön tudja megfejteni. De csak akkor, ha odafigyel minden apró jelre. Az álmaira, az illatokra a hangokra, a jelképekre…

Forrás: astronet.hu
Beküldte: Oltyán Edit
Közzétette: Molnár Ferenc

Hírkategóriák