Roswell Új-Mexikó


  ELŐZŐ    MENÜ    KÖVETKEZŐ  


— Egy város, amelynek a neve eggyé vált a huszadik századi ufókultusszal. Voltak sokkal látványosabb észlelések, titokzatosabb történetek, az Új-mexikó állambeli Roswellben lezuhant azonosítatlan repülő tárgy mégis hatvan éve a „Szent Grál” a népszerű városi legenda hívei számára, akik közt Jimmy Carter amerikai elnöktől kezdve Bernard Norlainig, a francia légierő tábornokáig számos vezető politikus is megtalálható. A repülő csészealjakról készült alkotások külön fejezet a filmipar történetében (a hírek szerint Indiana Jones is ufókat fog üldözni a sorozat jövőre vászonra kerülő befejező részében), de a rejtélyes jelenségek a filozófusokat és teológusokat is magyarázatokra sarkallták arról: vannak-e, és ha igen, kik a Földet megfigyelés alatt tartó titokzatos látogatók?

Roswell New Mexico

Állítólag 1947. július 2-án egy azonosítatlan repülő tárgy lezuhant a város külső részén. A hírek szerint július 8-án a RAAF (Roswell Army Air Field) bejelentette, hogy ez egy UFO (Unidentified Flying Object, angol szó, magyarul: azonosítatlan repülő tárgy) volt és négy földönkívüli testet találtak a becsapódás helyén. A következő napon az Egyesült Államok Légiereje bejelentette, hogy nem ufóról van szó, hanem egy meteorológiai léggömbről. Azóta Roswell − az 51-es körzettel együtt (az elméletek szerint itt őrzik a földönkívüli testeket) − lett a földönkívüli összeesküvés-elméletek központja. Miután bezárták a helyi katonai légitámaszpontot, Roswell kihasználta kellemes klímáját, és újra felfedezte önmagát, mint visszavonult közösség. Az utóbbi húsz évben Roswell tőkét kovácsolt az állítólagos ufó balesetből és vonzó célpont lett a földönkívüliek iránt érdeklődő turisták számára.

Az ufófőváros, Roswell nagyszabású ünnepségekkel készül a hatvanadik évfordulóra. A július 5-én kezdődő négynapos rendezvényre 50 ezer látogatót várnak. Az új-mexikói városkában minden az idegenek körül forog: ufómúzeum és könyvtár mellett még a bankok is a zöld lények képeivel hirdetik magukat. Roswellt egy 1947 nyarán történt légiszerencsétlenség indította el a világhír felé. A korabeli sajtóban megjelent beszámolók szerint egy azonosítatlan repülő tárgy zuhant le a város külső részén. Július 8-án a roswelli légitámaszpont bejelentette, hogy ez egy ufó (azonosítatlan repülő tárgy) volt, és négy ismeretlen testet találtak a becsapódás helyén. A következő napon az amerikai légierő szóvivője hivatalosan cáfolta, hogy ufóról van szó, a magyarázat szerint egy meteorológiai léggömb darabjait találták meg Roswellben.

Roswell New Mexico

Azóta a város − az 51-es körzettel együtt (ahol állítólag a szerencsétlenül járt földönkívüliek testét őrzik) − a földönkívüli összeesküvés-elméletek Mekkája lett. A lezuhant csészealjból származó bizonyítékokat és a leletekből származó különleges technikai tudást (többek között a számítástechnikát forradalmasító mikrochipeket, üvegszálas technológiát és más high-tech vívmányokat) azonban a legenda szerint az amerikai kormány (vagy más verziókban egy azon belül működő titkos csoport) elzárta az emberiség elől. A városi mítosz hatása óriási: a Newsweek magazin felmérése szerint az amerikaiak 48 százaléka hiszi, hogy az ufók valóságosan léteznek, és 29 százalékuk azon az állásponton van, hogy már sikerült is felvenni a kapcsolatot az idegenekkel. Így vannak ezzel Európában is, ahol Franciaországban és Nagy-Britanniában hivatalos vizsgálatokat is végeztek a témában (lásd keretes cikkünket).


* * *


— Három 15 méter átmérőjű repülő csészealj, mindegyikben három emberi formájú, egy méter magas lény − az FBI 2011 áprilisában közzétett egy a roswelli ufóincidens megtörténtét bizonyító, több mint fél évszázada titkos dokumentumot. A légierő egyik nyomozója megállapította, hogy három úgynevezett repülő csészealjat találtak Új-Mexikóban” − így kezdődik az az 1950-ből származó, mindeddig titkosított dokumentum, amelyet az USA szövetségi nyomozóirodája, az FBI tett közzé hivatalos szájtján hétfőn.

Az írógéppel készült feljegyzés Guy Hotteltől, a hivatal washingtoni ügynökétől származik, aki egy informátorra hivatkozva azt írja, hogy a kör alakú, középen kimagasodó repülő objektumok 15 méter átmérőjűek voltak. A jelentés szerint mindhárom csészealjban három ember formájú lény tartózkodott. Az idegenek mindössze egy méter magasak voltak , finom, fémes szövésű ruházatot viseltek, és testüket a vadászpilóták által használt nagy nyomású ruhához hasonló kötések fedték.

news

Hottel jelentésében, amely 1950-ben, tehát az incidens után három évvel született, az informátorra hivatkozva azt állítja, az ufók azért zuhantak le, mert az Új-Mexikóban üzemelő nagy teljesítményű radarok megzavarták a repülő csészealjak irányítóművét.

A világsajtó nagy része a bulváros Suntól a nem bulváros Guardianig tényként kezeli, vagy utal arra, hogy az eset az Új-Mexikó állambeli Roswellben történt, és hogy a jelentés újabb bizonyítékként tekinthető arra nézve, hogy ufók landoltak a városka közelében. A Christian Science Monitor azonban felhívja [2] a figyelmet rá, hogy a dokumentum ufókörökben már a kilencvenes évek közepe óta kering, és hogy a leírás nem a roswelli eseményekre, hanem egy másik esetre utal, amely 1948-ban történt egy szintén új-mexikói, Aztec nevű város közelében. A lap szerint egy helyi szkeptikus fizikus azt gyanítja, hogy az egy méter magas űrlényekről szóló történet egy Silas Newton nevű szélhámos agyszüleménye − ő adta a sztorit az FBI-ügynök szájába, és a sajtónak is beszélt róla annak idején. Newtont 1952-ben csalás miatt letartóztatták és el is ítélték.

Az Új-Mexikó állambeli városka, Roswell napilapja, a Roswell Daily Record 1947. július 8-án vezető hírben közölte, hogy az amerikai légierő helyi légi bázisa, a RAAF 509 bombázóegysége „repülő csészealjat fogott el” a közelben. A hír a légierő sajtóközleményéből származott, de ők már másnap cáfolták az értesülést, és azt állították, hogy az általuk megtalált tárgy csak egy meteorológiai léggömb volt.

news

A roswelli eset azonban nem hagyta nyugodni az ufóhívőket: egymás után születtek a konspirációs elméletek, kerültek elő az újabb és újabb tanúk, és sokak szerint nyilvánvaló volt, hogy az amerikai kormány mindent elkövet azért, hogy eltitkolja, mi történt valójában Roswellben. Az esettel komoly tudósok foglalkoztak, több dokumentumkötet és film is született belőle, a popkultúrát pedig elárasztották a Roswell-utalások, az X-Aktáktól a Függetlenség napjáig.

A nyolcvanas évek végén egy temetkezési vállalkozó azzal állt elő, hogy a roswelli légi bázison ufókat boncoltak, és a kilencvenes évek közepén egy londoni filmes is bemutatott egy 17 perces dokumentumanyagot, ami állítólag a Roswell mellett talált ufók boncolását örökítette meg. A felvételeket világszerte rengeteg televíziós csatorna átvette és leadta, aztán a videós tíz évvel később bevallotta, hogy az általa terjesztett anyag csak egy korábbi felvétel rekonstrukciója, és csupán néhány kockát tartalmaz az eredetiből. (A teljes Roswell-legendáról kérjük olvassa el Tóta W. Árpád átfogó művét.)

A roswelli ufófogás legfőbb haszonélvezője, a most 45 ezres lakosú város időközben zarándokhellyé vált, ahová sokan ellátogatnak ufónézőbe annak ellenére, hogy nincs ott semmi látnivaló, ráadásul az állítólagos incidens a helységtől 75 mérföldre esett meg. Roswellben van ufómúzeum, lehet ufó alakú, életnagyságú léggömböt vásárolni, a városban évente rendeznek ufófesztivált, a boltok előtt ufófigurák állnak, sőt a helyi McDonald's-ot is ufómintára tervezték.

Forrás: Index.hu— Kiss Timea —

  ELŐZŐ    MENÜ    KÖVETKEZŐ  

 


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz

Csór időjárása