Anglia 1980 rejtélyes ufó-leszállás


  ELŐZŐ    MENÜ    KÖVETKEZŐ  


— Anglia tagadja a rejtélyes ufó-leszállást. Szemtanúk állítják, hogy megtörtént. Anglia történetének leghíresebb ufóesetét máig homály fedi. Az angol légierő jelentése szerint 1980. december 27.-én hajnali három órakor két amerikai járőr lett figyelmes a laktanya hátsó kapuja mögül jövő különös fényekre. A katonák először azt hitték, egy repülőgép zuhant le az erdőben. A helyszínhez közeledve azonban „háromszögletű, különös fényben ragyogó tárgyat láttak”, amelynek közelsége megvadította a környékbeli tanyák állatait. A járőrök közeledtére a furcsa tárgy ellibegett és eltűnt, majd egy órával később ismét látták a bázis hátsó kapuja felett.

„Az objektum a szemtanúk leírása szerint fémes megjelenésű és háromszög alakú volt, alapja mintegy két-három méter széles, magassága pedig mintegy két méter” − áll az aktában. „A tárgyból sugárzó fehér fény bevilágította az egész erdőt. A tetején pulzáló vörös fény, az alján pedig kék fényekből álló gyűrű volt, maga az objektum lebegett, vagy lábakon állt.”

képAz azonosítatlan repülő tárgy leszállt a rendleshami erdő egyik tisztásán, nem messze az amerikai légierő Bentwaters és Woodbridge légibázisától, az angliai Ipswich-nél. A helyettes bázisparancsnok, Charles Halt alezredes és több embere is látta a landolást. Az eseményt észlelték a brit katonai radarok is, ami tényleges bizonyítékot szolgáltatott. 12 esztendővel később egy kérlelhetetlen brit parlamenti vizsgálóbiztos megállapította, hogy az Egyesült Királyság kormányzata megpróbálta eltitkolni a tényeket. 2002-ben a parlament ombudsmanja, Ann Abraham úgy találta, hogy a védelmi minisztérium elmulasztotta nyilvánosságra hozni a rendleshami eset észlelésének pontos körülményeit, majd az eseményeket örök időkre el akarta titkolni egy jól szervezett fedőakcióval.

Bizonyítható, hogy eltitkolták


Az incidens minden idők egyik legfontosabb ufó-észlelésének számít, és az „angliai-Roswell” néven vált közismertté. Az valószínűleg csak véletlen egybeesés, hogy mindkét esetben érintett az Egyesült Államok hadserege, és mindkettő kifejezetten érzékeny, az amerikai nukleáris védelmi rendszer szigorúan titkos fegyverzetét állomásoztató katonai területek közelében történt. Az eset érdekessége, hogy ez volt az egyetlen, ufókkal kapcsolatos összeesküvés, amelyikben a tények leplezésére egyértelműen bizonyíthatóan egy kormányzat szervezkedett.Figyelemfelkeltő tény továbbá az, hogy egyetlen más esetben sem álltak rendelkezésre ennyire meghökkentő, mégis megbízható, hivatásos katonáktól származó szemtanúi beszámolók idegenek látogatásával kapcsolatban.

Az angliai látogatás − percről percre


1980 karácsonyának másnapján, nem sokkal éjfél után a norfolki RAF Watton radarjának képernyőjén a rendleshami erdő közelében hirtelen megjelent egy tárgy. Mivel az erdő szélén elterülő ikerbázisokat a "USAF" bérelte, és hatalmas fegyverkészletet tároltak bennük, a riadókészültséget fokozták, amikor az objektum hirtelen eltűnt, mielőtt még megjelent volna a Bentwater bázis radarján.

radarkép

Amellett, hogy a furcsa repülő szerkezetét más radarállomások is jelentették, három katonai rendőr furcsa fényeket látott a fák között a reptér hátsó kapuja mögött, és szerencsétlenségtől tartva gyorsan elszeleltek.Az éjszakáról tett jelentésében Halt alezredes a következőket írta: azt jelentették, hogy egy furcsa fénylő tárgyat láttak az erdőben. Megjelenésében fémes volt, alakja háromszögletű, melynek alapja megközelítőleg két-három méter, magassága két méter lehetett. Fehér fénye bevilágította az egész erdőt. A tárgy tetején pulzáló vörös fényt, az alján pedig kék fényekből álló szegélyt láttak. A szerkezet vagy lebegett, vagy lábakon állhatott. Ahogy az őrszem megközelítette, a fák közé repült, majd eltűnt. Ugyanebben az időben a közeli farmon tartott állatok megzavarodtak.

A nyomok


A következő éjjel Halt alezredes csatlakozott egy járőrhöz, és három benyomódást találtak az erdő talajában azon a helyen, ahol korábban a tárgyat látták. A mért sugárzás tízszerese volt a normálisnak, és miközben vizsgálták a területet, a szerkezet újra megjelent.

Sok évvel az eset után Halt nyilvánosságra hozott egy 18 perces hangfelvételt, melyen kivehető, hogy az emberek pánikba estek, amikor a gép sugarat bocsátott ki, mely egy időre megbénította a közelben lévő elektromos berendezéseket. Az eseményeket más katonák is rögzítették fényképezőgépekkel és videokamerákkal egyaránt.

Mindent eltitkoltak


Az akta szerint a tisztek a következő napon a területet megvizsgálva három mélyedést találtak az erdő talaján, melyek egy két méter sugarú körben helyezkedtek el. Egy nappal később a mélyedésekben és a kör közepén 0,1 Mill röntgen béta és gammasugárzást mértek, ami a normális érték tízszerese.

Az elkövetkező években az amerikai és brit hadsereg is mindent elkövetett, ami a hatalmában állt, hogy eltitkolja azt, ami a rendleshami erdőben történt. A hadsereg és mások is azt próbálták sugallni, hogy csak a pár mérföldre lévő Orfordness világítótorony fényei látszottak szokatlan módon.

orfordness

A földön látható mélyedések nyúlüregek voltak, a sugárzás pedig megfelelt a természetes szintnek. Sok szemtanút elbocsátottak, rágalmaztak, zaklattak, követtek és megfélemlítettek a hatóságok és a katonai hírszerzés emberei. Az összeesküvés után a nyomozók az első áttörést 1983-ban érték el, amikor a Freedom of Information Act keretében előkerült egy emlékeztető, melyet Halt alezredes írt a brit védelmi minisztériumnak. Amint a kirakós első eleme napvilágra került, kezdetét vette az igazság kiderítéséért folytatott harc.

Később az író és jegyzetíró Georgina Bruni is a rendleshami esetre irányította a kutatók figyelmét, majd a történtek összefoglalását egy könyvben is megírta. 1997-ben egy társasági összejövetelen végre nekiszegezhette kérdését a leszállásról Margaret Thatchernek, aki a történtek idején Anglia miniszterelnöke volt. Meglehetősen felháborodott már magától a Rendleshammel kapcsolatos kérdéstől is, és Brunira förmedve annyit mondott: nem mondhatja el az embereknek.

Forrás: Index, Femina, David Southwell − Rejtélyes esetek című könyve.

— Kiss Tímea —  ELŐZŐ    MENÜ    KÖVETKEZŐ  

 


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz

Csór időjárása