Fórumok


Idegen civilizációk látogatói :: Fórumok :: Minden ami más... :: Minden ami más
 
<< Előző téma | Következő téma >>
Szabad akarat
Moderátorok: AthropoS, foldi, Kovács Tamás, Kiss Timea, miso, anatolij, Parson
Szerző Üzenet
Kovács Tamás
2016 febr. 05. péntek. 19:53:10
Mulder

Regisztrált tag #2766
Regisztrált: 2010 júl. 27. kedd. 21:05:35
Üzenetek: 80
A szabad akaratunk nem függ semmitől, és nem is befolyásolható. Ha így lenne, nem nevezhetnénk szabad akaratnak. Nincs köze a géneknek, semmiféle belénk írt programnak bármi másnak. A döntésünk kevésbé az ítélőképességen múlik, mint inkább az eszményképen, értékrendszeren. Eltérő genetikai adottságokkal születünk, értelmileg is különbözőek vagyunk és a környezeti hatások is mindenkire másképp hatnak. Viszont mindezektől függetlenül az eszményképek, értékek jelen vannak mindenkiben egyformán, úgy mint hazaszeretet, istenimádat stb. A szabad akaratunk a bensőnkben jön létre. Lehet nem vallásos szülőknek is hittel rendelkező gyermeke és fordítva is, meg további példákat is hozhatunk, "jó" szülőknek "gyilkos" fia stb. Ez belülről jön, melyet eszményképek és értékek ékesítik, jó-rossz, öröm bánat, de nem a génjeinkből.
Vissza az elejére
Weboldal
Parson
2016 febr. 05. péntek. 13:22:00
ateist parson

Regisztrált tag #1
Regisztrált: 2009 aug. 07. péntek. 16:45:30
Üzenetek: 41

Az alap működtető motor a génjeinkben van!
Sokféleképpen körbe lehet írni, el lehet veszni a részletekben, lehet hivatkozni bármire, bárkire, de a lényegen, a motoron nem változtat. Mindegy ki alkotta meg a "motort", az alap vezérlőprogram motorját. Lehet evolúció, úristen, bármilyen mindenható, vagy felsőbbrendű lény. Ha van egy Babettám, amit én - az ember - alkottam, majd elárasztom szabad akarattal, akkor sem lesz gyorsabb sem, okosabb sem!

Hiába bízom rá, hogy mekkora sebességgel menjen, a különböző egyedek különböző sebességgel, de egy adott határon belül fognak reagálni. Nem lesz sem gyorsabb, sem okosabb! Nem fog száznegyvennel menni, nem fogja kikerülni a tócsákat.

Aki engem, minket megalkotott, adottságokkal ruházott fel! Ezek a külső és belső adottságok meghatározzák a döntéseimet! Amit szívesen átugrunk, csupán azért, mert nem látszik, mint a kopasz fej, vagy ó-láb, azt hisszük, hogy irányíthatók! A döntéseinket tudjuk irányítani! Azt, hogy milyen a döntéseink minősége, a "program", pontosabban a program írója határozza, határozta meg! Az, hogy hogyan élek a "szabad akarat" lehetőségével, nem raktam múlik! Még az sem, hogy ennek tudatában vagyok, vagy sem!

Az ítélőképességemen múlik, melyik utat választom! Azt nem én határoztam meg! Ugyanúgy bele van írva a génjeimbe, mint a gröbe láb! Vannak lehetőségeim és látszólag én döntöm el, melyiket választom, mégis az a program fog választani, amit kaptam!
Egyébként - ha nem lenne határ - már tudnék a fejekbe írni, meg belőlük olvasni és világbéke lenne!
Ha csak a határtalan szabad akaraton múlna...
Vissza az elejére
Weboldal
Kovács Tamás
2016 febr. 03. szerda. 17:22:29
Mulder

Regisztrált tag #2766
Regisztrált: 2010 júl. 27. kedd. 21:05:35
Üzenetek: 80
A hasonlatodat el tudom fogadni Parson. Fordítsuk le emberi nyelvre.

A szabad akarat a bensőkben jön létre. A hókristályok mindig hatszögűek, de soha sincs közöttük két egyforma. A gyermekek is besorolhatók bizonyos fajtákba, de nincs közöttük két tökéletesen egyforma, még az ikrek között sem.
A boldogság és az öröm a benső létben gyökerezik. Igazi örömöt nem érezhetünk teljesen egyedül. A magányos élet a boldogság számára végzetes. Még a családok és a nemzetek is jobban élvezhetik az életet, ha megosztják másokkal. A külvilágot — a környezetet — nem szabályozhatjuk tökéletesen. A belső világ alkotókészségét már jobban irányíthatjuk, ugyanis a személyiségünk ott jelentős mértékben felszabadul az ok-okozati törvények jelentette korlátok alól. A személyiséghez szabad akarat társul.

Mivel az ember benső élete valóban teremtői, ezért minden egyes személy felelős választásán múlik, hogy ez az alkotókészség önkéntelenül és teljesen véletlenszerűen vagy pedig szabályozottan, irányítottan és építőjellegűen munkál. Hogyan is teremhetne az alkotó képzelet hasznavehető sarjakat, ha működésének színterét már elfoglalta az előítélet, a gyűlölet, a félelem, a harag, a bosszúvágy és a vakbuzgóság? Eszmék foganhatnak a külső világból származó hatásoktól, de az eszményképek csak a benső világ alkotóterében születnek. Ma a világ nemzeteit olyan emberek vezetik, akikben túltengenek az eszmék, de eszményképekből ínséges hiányt szenvednek. Ez a magyarázata a szegénységnek, a válásnak, a háborúnak és a fajgyűlöletnek.

A probléma a következő: Ha a szabad akarattal rendelkező ember a bensőjében alkotóképességekkel rendelkezik, akkor el kell fogadnunk azt, hogy a szabad akaratú alkotókészség a szabad akaratú pusztítás lehetőségét is magába foglalja. És amikor az alkotókészség pusztításba fordul, akkor szemtől szembe kerülünk a rossz és a bűn jelentette rombolással — a zsarnoksággal, a háborúval és a pusztítással. A rossz nem más, mint a szétesés és az azt követő megsemmisülés felé vivő részleges alkotókészség. Mindenfajta összeütközés rossz annyiban, hogy akadályozza a benső élet alkotó működését — a rossz a személyiségben zajló egyfajta polgárháború. A benső alkotókészség a személyiség szerves egésszé rendezésén és a sajátlényeg egyesítésén keresztül járul hozzá a jellem megnemesítéséhez. Mindörökre igaz: A múlt megváltoztathatatlan; csak a jövő alakítható a benső sajátlényeg mai alkotókészségének segédkezése révén. (Urantia könyv)

Vissza az elejére
Weboldal
Parson
2016 febr. 03. szerda. 16:04:59
ateist parson

Regisztrált tag #1
Regisztrált: 2009 aug. 07. péntek. 16:45:30
Üzenetek: 41

Mi is a szabad akarat?
Válasz egy kérdésre, amivek szabad vitatkozni!


Azokban a lehetőségekben, melyek kimaradtak a konstrukcióból. A commodore gépek, majd 286, 486, majd pentium gépek. Most 2-4, 8 magos gépek. A beszerlt hardver készlet, háttértárolók, memóriaegységek sebessége, lehetőségei határozzák meg, milyen szoftverek, milyen hatékonysággal tudnak dolgozni.

Amikor ez megvan, akkor jönnek az operációs rendszerek, az ezeken futó programok.
Ugyanazok a programok sem futnak ugyanolyan hatékonysággal más-más gépeken!

Az ugye egyértelmű, hogy a készülékek nem egyformák sem teljesítményben, sem hatékonyságban.
A programokat, különböző szoftvereket sem tudják egyformán feldolgozni! Mindezekkel együtt a szoftverek összetételét is a az informatikus, tehát az "alkotó" határozza meg. A frissítések, bővítések önmaguktól is futnak, melyek alapvetően engedélyezve vannak, úgy vannak beállítva. Amit a programozó kihagyott, a gép nem fogja regenerálni, csak amire az "alkotó" megtanította, beleprogramozta.

Büszkélkethet a nyolc-magos, 4.8 GHz-en futó gamer gép, 4-8 TB-es háttértárolóval, 4GB-os videokártyával, fölülmúlhatalan internet-sebességel, ha nincs hozzá megfelelő program! Többet érek, egy kisebb teljesítményű géppel, sokkal bővebb programkészlettel. Igaz, lasabb lesz, de tuja mit kell tennie. Az hatalmas monstrum, meg azt sem tudja, hogy ez létezik, meg mire képes.

Hogy ki melyik kategóriába tartozik, még eldönteni sem tudja!
Ezzel csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy a "szabad akaratodat", csakis úgy tudod érvényesíteni, ahogyan meg lettél teremtve! Dicsekedhetünk, ha nincs harver, vagy szoftver, vagy mindegyik elavult.

Csak azt ne mondja valaki, hogy egyformán lettünk elengedve, mert kinézetre, benézetre sem vagyunk egyformák!
Ezen belül, lehet "szabadon akarni"...
Vissza az elejére
Weboldal
 

Ugrás:     Vissza az elejére


free counters
Látogatók Fóruma